Котли на твърдо гориво

Котлите на твърдо гориво в днешно време  са усъвършенствани и икономични. Конструирани са с няколко хода на димните газове за да ги усвояват по добре.

Те могат да  се комбинират с различни видове отоплителни системи малки, средни и промишлени, имат високо КПД. Повечето котли на твърдо гориво могат да се монтират пелетни горелки или газови горелки.

Повечето котли имат дълбоки и големи камери, които улесняват  експлоатацията им.  На тях е монтиран механичен термостат, които контролира горенето им, като спира или увеличава притока на въздух. Така горивният процес може да се каже, че е контролиран. Котлите трябва да се монтират от професионалисти, защото към тях има необходима арматура за безопасност и ефективност!

Предлагаме всякакви индустриални котли. Котли работещи с метрови дървета, котли работещи на бали от слама, котли работещи със слънчоглед, с дървесен чипс, костилки и др.

Котлите на твърдо гориво (дърва,въглища, пелети и др.) са обемисти и тяхното зареждане не е чисто. Затова се монтират в отделни помещения (котелно помещение).  В помещението е задължително да има отвор с определен размер (смята се по формула)  през който отвор постъпва свеж въздух.  Без кислород няма процеса на горене и започват проблеми.

Много от клиентите подценяват този факт.

За котлите трябва да има добър комин,  който да отвежда изгорелите газове.  Желателно, в някои случаи е задължително комина да бъде топло изолиран за да се избегне конденз и да се забърза процеса  за отвеждане на димните газове.

Котлите на твърдо гориво си остават един от най-добрите и предпочитани  варианти за отопление в много сгради. Те могат да са с малки, както и с големи мощности за промишлени сгради и заводи, цехове и др.