Пелетни камини

Камините на пелети (пелетните камини) са също отопление на твърдо гориво и са улеснени за употреба.
Твърдото гориво е вид дървесна пелета, която е с размери 6-8 мм и е дозирано в чували по 15 кг за да е по-лесно зареждането на бункера и по-лесно складирането им.
Пелетните камини си имат вграден бункер, който е достатъчен да отоплява за определено време без необходимо отваряне и проверяване на камината.
При тези камини може да се контролира температурата на водата или температурата на стаята в зависимост от предпочитанията на клиента или как е настроена.
Пелетните печки са модерния класически начин за отопление. Те се предпочитат за къщи, апартаменти и помещения, където няма котелно помещение.
Предимството им е, че и самите те отдават топлина в помещението, така в повечето случаи не се монтират радиатори в тяхното помещение където се намират. Те могат да са комбинирани и с радиатор, ако е необходима допълнителна мощност в помещението.

Някой от камините на пелети имат и красива визия, съчетана със стъклен дизайн.
Камините на пелети за отопление могат да бъдат камини с водна риза и сухи камини. При тях процеса е автоматизиран при зададени градуси спират да горят или възстановяват горенето автоматично в зависимост от тяхната настройка. Затова са напълно безопасни!
При пелетните камини е нужен 100% електрически ток 220V за да функционират нормално. Без електрически ток 220V те спират да работят (затова са и безопасни, но и нефункционални)
Този вид отопление на пелети изисква сервиз минимум всяка година за да работи нормално.
Сервиза има наблюдения спрямо техническото изискване на камините, наблюдава безопасността и изправността на пелетните съоръжения в определеното време за профилактика.